Grønne forandringsagenter (DA)
2025/2026- Formål og læringsmål
Verden kalder på nye perspektiver, nye idéer og nye måder at finde, frame og løse problemer på. Designerens rolle er under konstant udvikling; fra et overvejende formgivningsperspektiv (design som æstetik), til et markedsperspektiv (design som konkurrencefordel), til innovation (design som problemløsning). Seneste bud på stammen: Designeren som facilitator.
Viden
De udfordringer, vi skal finde løsninger på de næste 10 år, kræver brede, tværgående samarbejder. Designerens rolle er i disse tilfælde at skabe rammerne, processen, redskaberne, der gør det muligt for alle (borgere, politikere, erhvervsfolk, NGO’er) at deltage i kreative, produktive designprocesser, der skaber fælles ejerskab og engagement – og konkrete, realistiske løsninger på både akutte og langsigtede problemstillinger.
På dette valgfag vil vi undersøge, hvordan vi, med vores kompetencer som designere – og med redskabskassen fra Entreprenørskab og design - kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden. Hvad er vores mulighedsrum som forandringsagenter? Hvad er for redskaber har vi tilgængelige i vores cirkulære redskabskasse? Hvordan kan vi helt konkret bidrage til grøn omstilling som forandringsagenter?
Dette modul klæder dig på til at:
- Arbejde med og forstå dit eget mulighedsrum som forandringsagent med en faglig baggrund inden for entreprenørskab og design i forhold til grøn omstilling
- Se dig selv som en del af løsningen på de største udfordringer, vi står over for i verden i dag
- Forstå komplekse bæredygtighedsudfordringer og udvælge relevante metoder til at udvikle løsninger
- Facilitere løsningsorienterede og samskabende designprocesser- - Viden om bæredygtige forretningsmodeller og cirkulære strategier
Færdigheder
- Viden om værdikæder i praksis
- Grundlæggende viden om lovgivning inden for bæredygtighed og produktion
- Grundlæggende forståelse for den klimaudfordring, vi står overfor- Udpege relevante cirkulære strategier med henblik på at forbedre en virksomheds bæredygtighedspotentiale
Kompetencer
- -Anvende metoder inden for systemtænkning til at kortlægge relevante forbindelser, udfordringer og løsningsrum på tværs af forskellige domæner (samfund, miljø, økonomi).- Systemtænkning: Evnen til at forstå og analysere komplekse sammenhænge i bæredygtighedsudfordringer og identificere relevante handlingsmuligheder.
- Bæredygtig innovations- og forandringskompetence: Evnen til at udvikle og implementere bæredygtige løsninger gennem kreativ problemløsning og tværfagligt samarbejde.
- Strategisk tænkning og beslutningstagning: Evnen til at identificere og anvende strategiske tilgange til grøn omstilling i en organisatorisk eller samfundsmæssig kontekst.
- Facilitering og samarbejde: Evnen til at engagere og lede samskabende processer med forskellige interessenter for at skabe fælles løsninger på bæredygtighedsudfordringer.
- Refleksion og personlig udvikling: Evnen til at reflektere over egen rolle som forandringsagent og udvikle en bevidst tilgang til bæredygtigt entreprenørskab og design.
- Handlingsorienteret problemløsning: Evnen til at omsætte viden og metoder til konkrete handlinger, der fremmer bæredygtighed i praksis. - Undervisningsform
Undervisningen vil være en blanding af tavleundervisning, åbne diskussioner og øvelser, hvor de studerende hovedsageligt arbejder i mindre grupper med afsæt i korte, praktiske øvelser, der løses i undervisningslokalet, samt diskussion og feedback i grupper. Noget undervisning vil desuden foregå uden for undervisningslokalet.
- Forudsætninger for at deltage i
faget
Faglige forudsætninger for at deltage i faget
Man skal have bestået 1. semestereksamen og 2. semestereksamen. - Prøve
Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål
Faget prøvesFaget/modulet prøves selvstændigtSkriftlig aflevering og mundtlig eksamen.PrøveformKombineret skriftlig og mundtlig prøveEn skriftlig aflevering og en mundtlig eksamen. Karakteren gives ud fra 7-trinsskalaen på baggrund af en samlet helhedsvurdering.FormkravDen skriftlige opgave må maksimalt fylde 5 normalsider.Individuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)Bedømmelsesform7-trins skalaBedømmer(e)Intern censurKriterier for prøvevurderingAfleveringsopgaver vurderes ud fra kriterier i henhold til opgavens indhold.
På faget Grønne forandringsagenter (DA) modtager du 81 timers undervisning, hvilket svarer til 108 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 30% af din samlede arbejdsbelastning på faget.
Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: interne forelæsninger, gruppearbejde, øvelser, ekskursioner, virksomhedssamarbejde, workshop.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: læsning af pensum, forberedelse til prøve, prøve.
Læs om KEAs studieaktivitetsmodel
*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.