Københavns Erhvervsakademi

en

Computer Aided Design (CAD) og 3d print

2024/2025
Engelsk titel
Computer Aided Design (CAD) and 3d print
Uddannelse
Automationsteknolog
Uddannelsestype
Fuldtidsuddannelse
Niveau
Erhvervsakademi
Semester
3. semester
Fagets/modulets varighed
6 uger
Ects
5
Udd. element
Valgfag
Sprog
Dansk og engelsk
Opstart
Efterår
Studiested
Lygten 16, København NV
Fagkode
4504307 / 4504-10163
Fag- /modulansvarlig
Christian Lystager
Muhammad Marashdeh
  • Formål og læringsmål

    I udviklingen af en optimeret produktion spiller afprøvninger en væsentlig rolle.

    Derfor sætter valgfaget fokus på samspillet mellem 3d modellering og 3d print og brug af disse værktøjer til at teste ideer ift automationsudfordringer fx robotgribere, fixturer, inspektionsværktøjer (go/no go gauge), separations/sorterings løsninger mm. Inden vi kommer dertil skal vi igang og derfor er målet at nå så langt at det bliver muligt i den kommende praktik at lave forsøg som beskrevet ovenfor. Der bliver god mulighed for at 3d printe og 3d modellere omend vi næppe når til at lave egentlige fixtuerer, gribere mv.

    Vi sigter mod en grundlæggende forståelse for opbygning af 3d filer i en ‘solid modeller’ som SolidWorks (SW) (eller tilsvarende – bemærk at der alene undervises I SolidWorks og at eksamen gennemføres i denne software. Mesh modellering, NURBS mv berøres ikke da disse modelleringsprogrammer typisk ikke bruges til konstruktion i industrien)

    Den grundlæggende forståelse består af:
    Parter, Assemblies og Tegninger (simple tegninger til at kommunikere med andre faggrupper). Endelig STL/3MF filer til 3d print.

    For at kunne begynde på 3d print arbejdes med CURA ‘slicer’ der er default på Ultimaker og open source. Den bruges meget i enkle industrielle opgaver men fx ikke til komplicerede 3d metal print. Der er med andre ord mange ‘slicere’ til mange formål og har man et grundlæggende kendskab til CURA kan man gå videre derfra.

    Vi kommer til at printe i PLA som grundlæggende er en billig og ikke særlig stærkt plast som også egner sig til at begå fejl. Vi starter småt og hurtigt og bliver gradvis mere avancerede. Alle kommer til at printe, begå fejl og lære af en praksisnær tilgang.

    endelig kommer alle til at forsøge, kort, at beskrive et forsøg, gennemføre dette og vurdere resultatet som en sammenfattet dokumentation. Enkelte studerende kan måske her arbejde individuelt med mere avancerede problemstillinger.

    Viden

    Den uddannede har forståelse for og udviklingsbaseret viden om innovationsprocesser der tester ideer og endelige løsninger gennem brug af CAD software og 3d print

    Færdigheder

    Den uddannede kan:
    anvende tekniske, kreative og analytiske færdigheder, der knytter sig til projektering og design ved brug af 3d CAD og 3d print.

    vurdere enkle praksisnære problemstillinger inden for mekanik, samt opstille test mhp validering af forskellige tidlige løsningsideer

    formidle praksisnære problemstillinger og løsningsforslag til samarbejdspartnere og brugere gennem fremstilling af 3d CAD modeller og 3d print samt simple tegningsdokumenter primært til testopstillinger

    erhverve færdigheder indenfor 3d CAD og 3d print som tillader at deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde med en professionel tilgang

    Kompetencer

    Valgfaget sigter mod at kvalificere de studerende til individuelt

    At kunne håndtere udvikling i de tidlige projektfaser hvor test og validering af forbedringsforslag med begrænset økonomi er vigtige

    Kortfattet at kunne dokumentere test og forsøg mhp at beskrive kvalitet og videre udvikling af automationsløsninger under hensyntagen til gældende regler og standarder inden for området

    Tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer i relation til erhvervet og tilgrænsende fagligheder

  • Undervisningsform
    Der undervises i både 3D modellering og 3D print sideløbende. Ofte gennemgåes væsentlige funktioner og herefter laves der øvelser der er tilsvarende i brugen af disse. En væsentlig parameter for at få succes med 3d modellering er at man er parat til at arbejde fokuseret, dagligt og med en betydelig egenindsats. Der henvises til en række video baserede træningsforløb som det stærkt anbefales at selvstudere. Vigtigst er dog at lave en god indsats dagligt igennem hele forløbet.

    Valgfaget vil bygge på en omtrentlig ugentlig cirkulær bevægelse (spiral curriculum) omkring brug af SW og 3d print. Tiltagende sværhedsgrad hen over ugerne.

    Der vil mod slutningen blive mulighed for at forsøge at erhverve den I industrien anerkendte CSWA certificering som er første trin på ‘trappen’ i SW anerkendte certificeringer.
  • Forudsætninger for at deltage i faget

    Faglige forudsætninger for at deltage i faget
    Ingen - vi starter helt fra bunden med både 3d modellering og 3d print.

    Materielle forudsætninger for at deltage i faget
    Computer og mus er en forudsætning. SolidWorks er Windows-baseret, så installation af SolidWorks på en Mac kræver et plug-in-program som f.eks. Parallels. Denne konfiguration er ikke altid problemfri, og vi kan kun tilbyde limiteret support i den forbindelse.

    Computeren kan, men skal ikke, leve op til de specifikationskrav, som anbefales af SolidWorks. Disse anbefalinger er dog en god retningsgiver såfremt en PC skal kunne afvikle SolidWorks helt problemfrit og med høj ydeevne. De færreste studerende har råd til denne PC så mindre kan gøre det. Desværre kan en PC også blive for svag så spørg hellere inden valgfagets start eller installer SW og lav en test. Harddisk plads til selve programmet er ca 20GB så der skal være god plads. Mere om dette kan findes her: https://www.solidworks.com/support/system-requirements

    KEA stiller SolidWorks-licenser til rådighed for alle studerende, og den seneste version kan installeres inden start alternativt senest ved start af valgfaget. Den seneste version af softwaren også fåes ved henvendelse til Lab 16 også selvom man ikke deltager i valgfaget.

  • Prøve

    Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål

    Forudsætninger for indstilling til eksamen
    eksamensforudsætninger er aflevering af de opgaver som stilles ugentligt som portfolio
    Faget prøves
    Faget/modulet prøves selvstændigt
    Valgfaget har eksamen som portfolio typen hvilket medfører at der hver uge skal afleveres en opgave som der gives generel feedback på i klassen. For sen aflevering af en opgave betyder at der ikke gives feedback.
    For at kunne gå til eksamen skal alle opgaver være afleverede inden et fastsat tidspunkt kort før eksamen. I modsat fald fortabes første eksamensforsøg.
    Valgfaget vil primært være individuelt – da hver enkelt studerende skal have erhvervet de grundlæggende CAD og 3d print færdigheder - men kan rumme gruppe arbejde.
    Prøveform
    Skriftlig prøve
    Prøven består af 2 timers arbejde i SolidWorks og herefter 1 times Multiple Choice på wiseflow (med flowlock) med spørgsmål relateret til SolidWorks og især 3d print.
    De 2 timers eksamen vil antage en form der minder om den måde som SW certificeringer foregår på.
    Opgavetype
    portfolio opgave og skriftlig eksamen
    Individuel eller gruppeprøve
    Individuel
    Anvendt sprog til prøven
    Dansk (Norsk/Svensk)
    Varighed
    3 timer
    Hjælpemidler der må medbringes
    ingen
    Hjælpemidler som stilles til rådighed
    ingen
    Bedømmelsesform
    7-trins skala
    Bedømmer(e)
    Intern censur
    Kriterier for prøvevurdering
    Arbejdet med SolidWorks på 2 timer tæller 2/3 af karakteren og Multiple Choice delen på 1 time tæller 1/3
    Frist for aflevering
    ultimo 3 semester og præcis dato fastsættes af KEA
    Syge-/omprøve
    fastsættes af KEA
  • Foreløbig litteratur
    Dette er en foreløbig litteraturliste. Der udleveres en endelig litteraturliste i forbindelse med studiestart.
    Der findes bøger på KEA bibliotek om SolidWorks og en mængde materiale på Youtube og LInkedIN Learning. Som sådan er der ikke een lærebog da vi gennemgår en hel række øvelser udvalgt til arbejdet og disse justeres efter klassens generelle fremgang.
45
timers undervisning
92
timers forberedelse
Tallene viser omfanget af arbejdsbelastningen relateret til faget fordelt på forskellige studieaktiviteter.

På faget Computer Aided Design (CAD) og 3d print modtager du 45 timers undervisning, hvilket svarer til 60 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 33% af din samlede arbejdsbelastning på faget.

Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: digitale øvelser, klasseundervisning, øvelser i labs/værksteder, gruppearbejde.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: øvelser.

Læs om KEAs studieaktivitetsmodel

*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.