Design & Smykkehistorie
2022/2023- Formål og læringsmål
Fagelementet beskæftiger sig med smykke- og designhistorien og disses indflydelse på samtidens smykkedesign, herunder kultur og trendteori, kulturelle og subkulturelle fællesskaber og diskurser. Der arbejdes med semiotisk (tegnteoretisk) metode som analytisk redskab, viden om materiale- og teknikhistorie og designprocessens metoder og redskaber, herunder brugerinvolvering og idégenereringsmetoder.
VidenDen studerende har:
Færdigheder
− viden om design- og smykkehistorie og indflydelse på samtiden.
− kendskab til og viden om kultur og trendteori, samfundsstrukturer, kulturelle og subkulturelle fællesskaber, diskurser og semiotik (tegnteori).
− kendskab til og viden om visuelanalyse herunder semiotik og semiotisk metode som analytisk redskab.
− viden om materiale- og teknikhistorie.Den studerende kan:
− anvende og bruge designprocessens metoder og redskaber, herunder brugerinvolvering og idégenereringsmetoder.
− identificere og udvælge metoder og redskaber i designprocessen.
− anvende, vælge og mestre metoder og redskaber i forhold til akademisk skrivning, herunder henvisninger, fodnoter og referencer. - Undervisningsform
Undervisnings- og arbejdsformer tilpasses de enkelte uddannelseselementer for at fremme muligheder for at udvikle de studerendes professionelle kompetencer til at fungere selvstændigt som PBA i smykker, teknologi og business og til at fortsætte i kompetencegivende videreuddannelse.
Undervisningen er organiseret, så den studerende møder forskellige undervisnings- og arbejdsformer, hvilket har til formål at fremme selvstændighed, samarbejdsevne, evne til refleksion og evne til at skabe faglig fornyelse. Der varieres mellem forelæsning, tværfaglige projekter, klasseundervisning, gruppearbejde, vejledning og selvstændigt arbejde samt problemorienterede opgaver. Der arbejdes både individuelt og i grupper, men i forbindelse med individuel læring opfordres de studerende til at nedsætte studiekredse, der kan støtte den enkelte studerende i lærings- forløb og opgaveløsninger.
På uddannelsen indgår der en kombination af teori og praksis, og der er en meget praksisnær tilgang til undervisningen. Mange opgaver og projekter bliver udarbejdet i samarbejde med en virksomhed. Undervisningen er tilrettelagt i modulforløb, hvor hvert modul har selvstændige overordnede læringsmål, der sikrer en kontinuitet i indlæringen.
Undervisningens omfang tager udgangspunkt i, at det er et fuldtidsstudie. Det er vigtigt, at den enkelte studerende er aktiv under studiet og tager et medansvar for kontinuerligt at opnå læring.
Når der ikke er skemalagt undervisning, forventes det, at den studerende forbereder sig. Forberedelse er den tid, hvor du selv eller sammen med en studiegruppe forbereder dig til faget/uddannelsen. Det kan f.eks. være ved at læse noter fra undervisningen, se video-optaget undervisning, læse pensum, lave gruppearbejde, lave projektarbejde, arbejde på et af KEA’s værksteder, søge information, indsamle empiri, portfolio-arbejde, opgaveløsning, øvelser, gå til konferencer eller udstillinger m.m. - Prøve
Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål
Forudsætninger for indstilling til eksamenBundne forudsætninger kan omhandle deltagelsespligt til en given aktivitet og/eller aflevering af opgaver og projekter m.v. Opfyldelse af bundne forudsætninger er et krav, for at den studerende kan deltage i fagelementets prøve. Såfremt, at den studerende ikke afleverer en bunden forudsætning rettidigt, mister den studerende et eksamensforsøg til den eksamen, hvortil den bundne eksamen er en forudsætning.PrøveformKombineret skriftlig og mundtlig prøvePlacering: 2. semester
Omfang: 30 ECTS
Prøveform: Individuel skriftlig og mundtlig prøve.
Opgavetype: Den skriftlige opgave er en synopsis.FormkravDen skriftlige opgave skal være på max 5 normalsider.
En normalside svarer til 2.400 tegn, inklusive mellemrum og fodnoter.
Ved beregning af antal normalsider indgår følgende ikke:
− Omslag fra WiseFlow
− Forside inkluderende: Titel, navn af studerende, titel på din uddannelse, antal af tegn brugt, navn på din vejleder
− Abstract på engelsk på 1.200-1.400 anslag.
− Fortrolighedserklæring
− Tro og love-erklæring
− Samtykkeerklæring
− Indholdsfortegnelse
− Fotos, illustrationer, tabeller og figurer (inklusiv tilhørende tekst)
− Litteraturlisten
− Figurlisten
− Bilagslisten
− Bilag (se sektion om bilag)
Anvendt referencestandard: Referenceliste, kildehenvisninger og citatangivelser skal håndteres efter Harvard Referencing System. Brug evt. et referenceværktøj: https://bibliotek.kea.dk/da/?id=205
Bilag:
− Opgaven skal kunne læse uden, at bedømmer behøver at læse bilagene. Et bilag er materiale, som den studerende stiller til rådighed for læseren, når den fulde tekst ikke hører hjemme i opgaven.
− Bilag skal kun medtages, hvis den studerende henviser til dem i opgaven.
− Der skal være en bilagsliste over alle bilag
− Hvert bilag skal indeholde et bilagsnummer, overskrift, forklarende tekst og relevante referencer.
− Hvert bilag skal have sin egen side.
− Bilag skal uploades separat som ekstra materiale i WiseFlow
− Bilag kan omfatte dokumentation af forskning og eksperimenter, spørgeskemaer, tabeller, figurer, diagrammer, notater, detaljerede tekniske specifikationer, tegninger, fotos, lydoptagelser, videooptagelser, andre digitale filer eller andet materiale.
Du kan altid finde mere hjælp i forhold til forskning, akademisk skrivning, eksamen og meget mere på KEA online bibliotek om studieviden: https://bibliotek.kea.dk/da/studieviden/Individuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)VarighedVarigheden af den mundtlige eksamination er på i alt 30 minutter inklusiv votering. Den studerendes præsentation må vare maksimum 10 minutter.Bedømmelsesform7-trins skalaBedømmer(e)Ekstern censurKriterier for prøvevurderingPrøven vurderes med udgangspunkt i de specifikke læringsmål, som fremgår af hvert fagelement.
Den mundtlige og skriftlige del bedømmes efter en helhedsvurdering.Syge-/omprøveSygeprøve
En studerende, der har været forhindret i at gennemføre en prøve på grund af dokumenteret sygdom eller af anden uforudseelig årsag, får mulighed for at aflægge (syge) prøven snarest muligt. Er det en prøve, der er placeret i uddannelsens sidste eksamenstermin, får den studerende mulighed for at aflægge prøven i samme eksamenstermin eller i umiddelbar forlængelse heraf.
Sygeprøven kan være identisk med næste ordinære prøve. Den studerende skal selv orientere sig om, hvornår (syge)prøven afvikles. Orientering om tid og sted for sygeprøver findes på Fronter, men den studerende vil tillige modtage notifikation fra KEA’s eksamenssystem, når flowet for sygeprøven frigives til aflevering af opgave.
Ved akut sygdom på afleveringsdagen eller eksaminationstidspunktet skal dette meddeles KEA, jf. KEA’s regler herom.
Dokumenteres sygdom ikke efter KEA’s regler, har den studerende brugt et prøveforsøg. Ved indsendelse af lægeerklæring skal den studerende selv afholde udgiften til denne.
Omprøver
Ved ikke bestået prøve eller ikke fremmøde ved prøve er den studerende automatisk tilmeldt omprøve, så længe der resterer prøveforsøg. Omprøven kan være identisk med næste ordinære prøve.
Ved mundtlige prøver baseret på skriftlige projekter afgør eksaminator, hvorvidt den studerende må gå til omprøve i samme projekt som i det første ordinære forsøg, eller om der skal udarbejdes et nyt projekt. Eksaminator afgør dette ud fra en vurdering af, hvorvidt den studerende vurderes til at kunne bestå den mundtlige prøve på baggrund af det skriftlige projekt.
Den studerende skal selv orientere sig om, hvornår omprøve afholdes. Orientering om tid og sted for omprøver findes på Fronter, ligesom den studerende vil modtage en notifikation fra KEA’s eksamenssystem, når reeksamensflowet frigives til aflevering af opgave
Uddannelsen kan dispensere fra den fortsatte tilmelding, når det er begrundet i usædvanlige forhold, herunder dokumenteret handicap.
På faget Design & Smykkehistorie modtager du 105 timers undervisning, hvilket svarer til 140 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 38% af din samlede arbejdsbelastning på faget.
Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: interne forelæsninger, øvelser, klasseundervisning.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: læsning af pensum, indsamling af empiri.
Læs om KEAs studieaktivitetsmodel
*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.