Bæredygtig entreprenørskab 1
2024/2025- Formål og læringsmål
Fagelementet beskæftiger sig med bæredygtigt entreprenørskab og at indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde med en innovativ og professionel tilgang I opstart af egen virksomhed. Der er gennemgående fokus på bæredygtighed samt etik som koncept. Det indeholder bl.a. research og analyse af forbruger- og marked, innovative etnografiske metoder til målgruppeforståelse med henblik på at skabe mulige bæredygtige paradigmeskift i forretningsmodeller. Desuden er der fokus på skalering, cirkulær økonomi, produktionsplanlægning, smykkeproduktion og prissætningsstrategier.
Viden
Et gennemgående fokus er på håndtering af produktudviklingsprocessens enkelte faser, herunder lancering og salg, løbende evaluering ud fra et ressourcemæssigt perspektiv samt designfasernes indbyrdes afhængighedsforhold.
Den studerende skal være aktiv deltagende i undervisning og i gruppearbejde.Den studerende har:
Færdigheder
− viden om og forståelse for skalering.
− viden om prissætning og forskellige prissætningsstrategier.
− viden om og forståelse for produktionsomkostninger og produktionsplanlægning i forhold til supply chain management.Den studerende kan:
Kompetencer
− identificere og redegøre for krav og forventninger til smykkets udtryk i relation til markedet og samfundet.
− anvende og kombinere produktionsviden i designprocessen som del af designforståelsen.
− anvende idégenerering og innovationsmetode som udviklingsredskab i en etnografisk kontekst.
− håndtere og omsætte forbruger- og markedsanalyser til et konkret koncept og løbende udvikling af mulige forretningsmodeller.
− forstå timing og penetrering af markedet, fastlæggelse, udvikling og styring af salgskoncepter, kundepleje og loyalitetsprogrammer.
− anvende digitale og analoge teknologier til markedsføring.
− anvende og kombinere produktionsteori og -metoder i praksis, samt anvende og kombinere relevante materialer og redskaber.
− anvende og kombinere digitale visuelle redskaber til kommunikation af koncepter.
− anvende og mestre metoder, redskaber og begreber inden for fagområderne, der knytter sig til produktion i professionen.
− planlægge udarbejde og videreudvikle planlægning af produktionsprocessen ud fra et etisk og bæredygtigt perspektiv.
− strukturere og praktisere projektplanlægning og processtyring.Den studerende kan:
− selvstændigt konstruere og udvælge relevante segmenteringsmetoder.
− udvælge og håndtere højteknologiske og lavteknologiske teknikker til at producere løsningsforslag.
− analysere og argumentere i relation til produktets designforståelse.
− selvstændigt identificere og varetage udviklingsorienterede opgaver bl.a. ved hjælp af metoder i forbindelse med bæredygtig design- og produktudvikling af smykker.
− selvstændigt og professionelt håndtere produktudviklingsprocessens enkelte faser, herunder lancering og salg, samt foretage løbende evaluering ud fra et ressourcemæssigt og bæredygtigt perspektiv og designfasernes indbyrdes afhængighedsforhold.
− identificere og vurdere opgaver med materialer og koncept i en bæredygtig kontekst. - Undervisningsform
Undervisnings- og arbejdsformer tilpasses de enkelte uddannelseselementer for at fremme muligheder for at udvikle de studerendes professionelle kompetencer til at fungere selvstændigt som PBA i smykker, teknologi og business og til at fortsætte i kompetencegivende videreuddannelse.
Undervisningen er organiseret, så den studerende møder forskellige undervisnings- og arbejdsformer, hvilket har til formål at fremme selvstændighed, samarbejdsevne, evne til refleksion og evne til at skabe faglig fornyelse. Der varieres mellem forelæsning, tværfaglige projekter, klasseundervisning, gruppearbejde, vejledning og selvstændigt arbejde samt problemorienterede opgaver. Der arbejdes både individuelt og i grupper, men i forbindelse med individuel læring opfordres de studerende til at nedsætte studiekredse, der kan støtte den enkelte studerende i lærings- forløb og opgaveløsninger.
På uddannelsen indgår der en kombination af teori og praksis, og der er en meget praksisnær tilgang til undervisningen. Mange opgaver og projekter bliver udarbejdet i samarbejde med en virksomhed. Undervisningen er tilrettelagt i modulforløb, hvor hvert modul har selvstændige overordnede læringsmål, der sikrer en kontinuitet i indlæringen.
Undervisningens omfang tager udgangspunkt i, at det er et fuldtidsstudie. Det er vigtigt, at den enkelte studerende er aktiv under studiet og tager et medansvar for kontinuerligt at opnå læring.
Når der ikke er skemalagt undervisning, forventes det, at den studerende forbereder sig. Forberedelse er den tid, hvor du selv eller sammen med en studiegruppe forbereder dig til faget/uddannelsen. Det kan f.eks. være ved at læse noter fra undervisningen, se video-optaget undervisning, læse pensum, lave gruppearbejde, lave projektarbejde, arbejde på et af KEA’s værksteder, søge information, indsamle empiri, portfolio-arbejde, opgaveløsning, øvelser, gå til konferencer eller udstillinger m.m. - Prøve
Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål
Forudsætninger for indstilling til eksamenBundne forudsætninger kan omhandle deltagelsespligt til en given aktivitet og/eller aflevering af opgaver og projekter m.v. Opfyldelse af bundne forudsætninger er et krav, for at den studerende kan deltage i fagelementets prøve. Såfremt, at den studerende ikke afleverer en bunden forudsætning rettidigt, mister den studerende et eksamensforsøg til den eksamen, hvortil den bundne eksamen er en forudsætning.Faget prøvesFaget/modulet prøves med flg. fagPrøveformKombineret skriftlig og mundtlig prøve4. semester – Bæredygtig Entreprenørskab eksamen
Placering: 4. semester
Omfang: 30 ECTS
Prøveform: Individuel kombineret skriftlig og mundtlig prøve med produkt
Individuel mundtlig med præsentation på baggrund af en skriftlig rapport
Max. 10 minutter til præsentation og yderligere 10 minutter pr. studerende til spørgsmål og fremvisning af produkt.OpgavetypeDet skriftlige materiale er en rapport der forsvares ven en mundtlige eksamen hvor der også medbringes det re-designede produkt og brandingmateriale.FormkravOmfang: Den skriftlige rapport skal være på maksimalt 10 normalsider.
Rapporten afleveres senest til den i eksamensramme fastsatte tid.
Definition af en normalside: En normalside svarer til 2.400 tegn, inklusive mellemrum og fodnoter.
Ved beregning af antal normalsider indgår følgende ikke:
− Omslag fra WiseFlow
− Forside inkluderende: Titel, navn af studerende, titel på din uddannelse, antal af tegn brugt, navn på din vejleder
− Abstract på engelsk på 1.200-1.400 anslag.
− Fortrolighedserklæring
− Tro og love-erklæring
− Samtykkeerklæring
− Indholdsfortegnelse
− Fotos, illustrationer, tabeller og figurer (inklusive tilhørende tekst)
− Litteraturlisten
− Figurlisten
− Bilagslisten
− Bilag (se sektion om bilag)
Anvendt referencestandard: Referenceliste, kildehenvisninger og citatangivelser skal håndteres efter Harvard Referencing System. Brug evt. et referenceværktøj: https://bibliotek.kea.dk/da/?id=205
Bilag:
− Opgaven skal kunne læse uden, at bedømmer behøver at læse bilagene. Et bilag er materiale, som den studerende stiller til rådighed for læseren, når den fulde tekst ikke hører hjemme i opgaven.
− Bilag skal kun medtages, hvis den studerende henviser til dem i opgaven.
− Der skal være en bilagsliste over alle bilag
− Hvert bilag skal indeholde et bilagsnummer, overskrift, forklarende tekst og relevante referencer.
− Hvert bilag skal have sin egen side.
− Bilag skal uploades separat som ekstra materiale i WiseFlow
− Bilag kan omfatte dokumentation af forskning og eksperimenter, spørgeskemaer, tabeller, figurer, diagrammer, notater, detaljerede tekniske specifikationer, tegninger, fotos, lydoptagelser, videooptagelser, andre digitale filer eller andet materiale.
Du kan altid finde mere hjælp i forhold til forskning, akademisk skrivning, eksamen og meget mere på KEA online bibliotek om studieviden: https://bibliotek.kea.dk/da/studieviden/Individuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)Bedømmelsesform7-trins skalaBedømmer(e)Ekstern censurKriterier for prøvevurderingPrøven vurderes med udgangspunkt i de specifikke læringsmål, som fremgår af hvert fagelement.
Den mundtlige og skriftlige del bedømmes efter en helhedsvurdering.
I den samlede bedømmelse indgår den studerendes formuleringsevner. Det faglige indhold vægter tungest, mens formuleringsevner indgår i vurderingen med en mindre, men dog betydende vægt.
Der kan ses bort fra formuleringsevne, hvis den studerende kan dokumentere en relevant specifik funktionsnedsættelse.Syge-/omprøveSygeprøve
En studerende, der har været forhindret i at gennemføre en prøve på grund af dokumenteret sygdom eller af anden uforudseelig årsag, får mulighed for at aflægge (syge) prøven snarest muligt. Er det en prøve, der er placeret i uddannelsens sidste eksamenstermin, får den studerende mulighed for at aflægge prøven i samme eksamenstermin eller i umiddelbar forlængelse heraf.
Sygeprøven kan være identisk med næste ordinære prøve. Den studerende skal selv orientere sig om, hvornår (syge)prøven afvikles. Orientering om tid og sted for sygeprøver findes på Fronter, men den studerende vil tillige modtage notifikation fra KEA’s eksamenssystem, når flowet for sygeprøven frigives til aflevering af opgave.
Ved akut sygdom på afleveringsdagen eller eksaminationstidspunktet skal dette meddeles KEA, jf. KEA’s regler herom.
Dokumenteres sygdom ikke efter KEA’s regler, har den studerende brugt et prøveforsøg. Ved indsendelse af lægeerklæring skal den studerende selv afholde udgiften til denne.
Omprøver
Ved ikke bestået prøve eller ikke fremmøde ved prøve er den studerende automatisk tilmeldt omprøve, så længe der resterer prøveforsøg. Omprøven kan være identisk med næste ordinære prøve.
Ved mundtlige prøver baseret på skriftlige projekter afgør eksaminator, hvorvidt den studerende må gå til omprøve i samme projekt som i det første ordinære forsøg, eller om der skal udarbejdes et nyt projekt. Eksaminator afgør dette ud fra en vurdering af, hvorvidt den studerende vurderes til at kunne bestå den mundtlige prøve på baggrund af det skriftlige projekt.
Den studerende skal selv orientere sig om, hvornår omprøve afholdes. Orientering om tid og sted for omprøver findes på Fronter, ligesom den studerende vil modtage en notifikation fra KEA’s eksamenssystem, når reeksamensflowet frigives til aflevering af opgave
Uddannelsen kan dispensere fra den fortsatte tilmelding, når det er begrundet i usædvanlige forhold, herunder dokumenteret handicap.
På faget Bæredygtig entreprenørskab 1 modtager du 210 timers undervisning, hvilket svarer til 279 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 31% af din samlede arbejdsbelastning på faget.
Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: gruppearbejde, klasseundervisning, interne forelæsninger, projektarbejde, workshop.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: gruppearbejde, læsning af pensum, værksted.
Læs om KEAs studieaktivitetsmodel
*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.