Københavns Erhvervsakademi

en

ERP og SAP S/4 HANA®

2024/2025
Engelsk titel
ERP and SAP S/4 HANA®
Uddannelse
Økonomi & Informationsteknologi
Uddannelsestype
Fuldtidsuddannelse
Niveau
Professionsbachelor
Semester
5. semester
Fagets/modulets varighed
1 semester
Ects
10
Udd. element
Valgfag
Sprog
Dansk
Opstart
Efterår
Forår
Studiested
Guldbergsgade 29 N, København N
Fagkode
9141561
Fag- /modulansvarlig
Morten Kjærgaard
Claus Leth Jeppesen
  • Formål og læringsmål

    I enhver større organisation vil du sandsynligvis opdage, at de har et ERP-system.

    Enterprise Resource Planning-systemer (ERP-systemer) spiller en helt central rolle i mange organisationers IT-miljøer, i kraft af deres evne til at understøtte en bred vifte af forretningsprocesser, og i kraft af deres integrerende rolle, hvor alle organisations IT-funktioner flettes sammen i en fælles database, som skaber et solidt grundlag for effektiv koordination og informerede strategiske valg.

    Dette kursus fokuserer på ERP-systemer udviklet af virksomheden SAP, en virksomhed der som en af de dominerende spillere på ERP-markedet, løbende udvikler nye og innovative løsninger til deres kunder. SAP er i øjeblikket i gang med at udbyde og udrulle deres ”next-generation” ERP-løsning; ”SAP S4/HANA” og det er denne løsning valgfaget introducer dig til. SAP S4/HANA leveres cloud-baseret eller som en on-premise løsning. Løsningen er endvidere designet til at udnytte nyere digitale trends som IoT, mobilitet, Big data, AI og automatisering, samt til at indgå gnidningsfrit i forretningsnetværk og markedsplatforme.

    Viden

    Kurset giver dig en solid introduktion til SAP S/4HANA’s datamodel, og viser dig, hvordan den understøtter virksomheders centrale forretningsprocesser inden for planlægning og udførsel af salg-, produktions- og indkøbsprocesser, samt de ledsagende finansielle processer i virksomheders regnskabs- og økonomistyringsfunktioner. I dette kursus skal du derfor forvente at blive trænet i hardcore SAP-terminologi!

    Derudover undersøger vi, hvorledes ERP-systemer kan implementeres, og betragter nogle af de nyeste innovationer i ERP-landskabet som er under udvikling for at imødegå nye behov og krav fra markedets kundeside. Kurset giver dig således også et indblik i den aktuelle ”State of the art” for moderne ERP-systemer.

    Færdigheder

    Opnå en mere detaljeret forståelse af de aktiviteter og procestrin som virksomheder udfører i deres forsynings-og værdikæder og i deres økonomifunktioner. Det er disse aktiviteter, som alle ERP-systemer er konstrueret til at standardisere og integrere med hinanden på tværs af organisationens afdelinger og ydre grænser. Denne grundlæggende forståelse er meget værdifuld for alle der arbejder i interfacet mellem forretning og IT.

    Kompetencer

    Du får ”hands-on” erfaring med at udføre standardprocesser indenfor, salg, indkøb, produktion og økonomi i SAP S/4HANA på egen hånd via praktiske opgavesæt i vores SAP læringsmiljø.

    Idet andre større ERP-systemer typisk indeholder nøjagtig den samme slags funktionalitet som SAP S/4HANA, vil du kunne overføre og anvende dine egne SAP-baserede erfaringer fra vores kursus, til lettere at kunne forstå og anvende dem.

    På kurset gennemfører du en gruppebaseret case opgave, hvor en virksomhed skal udføre et SAP greenfield implementeringsprojekt. Denne opgave træner dig i at arbejde som en ERP-løsningsarkitekt med henblik på at identificere den funktionalitet og de datastrukturer, som bedst understøtter virksomhedens ambitioner og krav.

    Sigtet er at forberede dig på en fremtidig karriere, hvor du arbejder med implementering, support eller anvendelse af ERP-systemer, med de interfaces de benytter sig af, samt de data ERP-systemer eksporterer til Business Intelligence systemer.

  • Undervisningsform
    Kurset leveres gennem en blanding af praksis, teori og spil samt gennem et projekt, og du bør forvente at udføre praktiske øvelser i et SAP S/4HANA-system under næsten hver undervisningssession.

    For at bringe dig tættere på ERP-markedet og dets nyeste trends vil vi desuden besøge SAP Danmarks Experience Center og modtage eksterne foredrag fra førende SAP-konsulentfirmaer.

    Undervisningen foregår på dansk ,men undervisningsmaterialet er primært engelsk.
  • Forudsætninger for at deltage i faget

    Materielle forudsætninger for at deltage i faget
    We assume students to have a laptop that runs Windows 10 (or later) or Mac OS X 10.12 (or later).
    Older versions of Windows or Mac OS and Linux might work in most cases – but is not supported with help to install open source tools or handle teaching examples.
    We assume students have a HDMI-port or miniDVI/lightning port on their laptop.
    In a select few teaching situations (not in 1st semester) examples are used, that does not work well with less than 4 GB RAM Memory – for this 8 GB RAM is recommended.

    Students will need office software (Microsoft, Apple, Google, or..).
    Students need to be able to produce and read pdf-documents, Word-documents, Powerpoint-presentations and Excel-spreadsheets.
    There exist a Microsoft cloud version that becomes available when you set up a free one-drive account.

    An Internet browser needs to be available (i.e. Chrome or Safari).
    We strongly recommend students to have access to Facebook and a private Facebook-account.

  • Prøve

    Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål

    Faget prøves
    Faget/modulet prøves selvstændigt
    Prøveform
    Skriftlig prøve
    Dette valgfag afsluttes med:

    Aflevering af en gruppebaseret case-rapport, som tæller for 50% af den endelige karakter.

    En individuel multiple-choice test, som tæller for 50% af karakteren.

    Begge dele skal bestås.

    Karakterer gives ifølge 7-skalaen.
    Individuel eller gruppeprøve
    Individuel
    Anvendt sprog til prøven
    Engelsk
    Hjælpemidler der må medbringes
    ingen
    Hjælpemidler som stilles til rådighed
    ingen
    Bedømmelsesform
    7-trins skala
    Bedømmer(e)
    Intern censur
65
timers undervisning
209
timers forberedelse
Tallene viser omfanget af arbejdsbelastningen relateret til faget fordelt på forskellige studieaktiviteter.

På faget ERP og SAP S/4 HANA® modtager du 65 timers undervisning, hvilket svarer til 86 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 24% af din samlede arbejdsbelastning på faget.

Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: digitale øvelser.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: læsning af pensum, øvelser.

Læs om KEAs studieaktivitetsmodel

*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.