Okulær anatomi og fysiologi (DA)
2023/2024- Formål og læringsmål
Målet for dette kerneområde er, at du tilegner dig de for uddannelsen nødvendige kompetencer indenfor okulær anatomi, visuel psykofysik og perception, så du opnår en grundig forståelse af øjets og det visuelle systems strukturer, komponenter og især funktion.
VidenDen studerende har teoretisk og praksisnær viden om:
Færdigheder
- øjets og øjenomgivelsernes makro- og mikroanatomi.
- neuroanatomi af betydning for øjet og synet.
- øjets og øjenomgivelsernes fysiologi.
- neurologiske funktioner af betydning for øjet og synet.
- synsprocesser.
- udvalgte undersøgelser til påvisning af øjets og synets funktioner.
- vævets absorbtionsevne i forhold til lys og dets skadelige virkning.
Den studerende har forståelse for:
- øjets anatomiske opbygning og relevante funktioner i relation til det optometriske virkefelt.Den studerende kan:
Kompetencer
- identificere øjets og øjenomgivelsernes anatomiske strukturer og benævne dem med latinske betegnelser.
- redegøre for neuroanatomi med betydning for synsfunktioner og okulære reflekser.
- redegøre for øjets og øjenomgivelsernes fysiologi af betydning for det optometriske virkefelt.
- analysere og vurdere øjet og synets funktion ved hjælp af udvalgte undersøgelser
- formidle teoretisk og praksisnær viden om øjets og øjenomgivelsernes anatomi, fysiologi og neurologi til medstuderende og undervisere.Den studerende kan:
- håndtere emnerne inden for en studiemæssig sammenhæng og reflektere over emnernes perspektiver i eget videre uddannelsesforløb.
- selvstændigt indgå i et fagligt samarbejde med medstuderende og undervisere.
- identificere egne læringsbehov og udvikle egen viden, færdigheder og kompetencer. - Undervisningsform
I faget forventes det, at du som studerende besidder en aktiv indstilling til læring og individuelt tilpasset studieintensitet på fuld tid. Dette betyder, at du skal være selvstændig, engageret, kritisk og samarbejdsvillig, før, under og efter undervisningslektionerne.
Viden indenfor faget udvikler kompetencer til anvendelse:
i løbet af uddannelsen
det selvstændige virke som optometrist
i kompetencegivende videreuddannelse (kandidatniveau).
Læringsaktiviteter tilrettelægges med henblik på, at man som studerende erhverver og udvikler selvstændighed, samarbejdsevne samt evne til refleksion. Der arbejdes med varierede undervisnings- og arbejdsformer.
Da meget af undervisningen foregår i studiegrupper, projektgrupper, er man som studerende ikke blot ansvarlig for egen læring, men også for medstuderendes læring. Møder man uforberedt op, er man ikke et aktiv for gruppen, og i værste fald kan de planlagte aktiviteter ikke gennemføres. - Forudsætninger for at deltage i
faget
Faglige forudsætninger for at deltage i faget
Indskrevet på PBa. i Optometri - Prøve
Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål
Forudsætninger for indstilling til eksamenDer arbejdes primært med teoritiske opgaver inden udprøvning af faget.Faget prøvesFaget/modulet prøves selvstændigtMødepligt på uddannelsen.
Målene for den teoretiske og kliniske undervisning kan kun nås ved, at den studerende er til stede og deltager i aktiviteter med andre studerende og undervisere, samt løser og afleverer de stillede opgaver. Der gælder derfor et forudsætningskrav om, at den studerende på alle semestre i alle uddannelseselementer skal deltage i minimum 80 procent af undervisningen for at kunne blive indstillet til ordinær prøve.
Fravær omfatter alle typer af fravær inklusive sygdom. Fraværet, i den teoretiske del af ud- dannelsen, opgøres efter sidste ordinære undervisningsdag.
Forudsætning for at komme til eksamen.
Det er desuden et forudsætningskrav for flere af uddannelsens prøver, at den studerende afleverer teori-og klinikopgaver
Ved prøver, hvor der foretages en bedømmelse af den studerendes skriftlige arbejde, er det desuden et forudsætningskrav, at det skriftlige arbejde er afleveret til tiden og opfylder de stillede formkrav. Opfylder det skriftlige materiale ikke forudsætningskravene, kan opgaven blive afvist, og den studerende har brugt et eksamensforsøg.
Hvis forudsætningerne ikke er opfyldt, kan den studerende ikke deltage i prøven, og den studerende har brugt et eksamensforsøg.
Fravær mellem 20 & 35%.
Studerende, som har deltaget i undervisningen mere end 65 % men mindre end 80 %, skal som forudsætning for at gå til reeksamen opfylde et alternativt forudsætningskrav. Det eller de alternative forudsætningskrav for at gå til reeksamen vil fremgå af fagbeskrivelsen, som udleveres ved semesterstart.PrøveformSkriftlig prøveMultiple choice-spørgsmålOpgavetypeFravær mere end 35%.
Hvis den studerende deltager i mindre end 65 procent af undervisningen, kan den studerende ikke indstilles til eksamen og udmeldes fra studiet. Der er dermed ikke en afhjælpningsmulighed for studerende, som har haft et fravær over 35%, jf. bekendtgørelse nr. 2027 af 07/11/2021 om eksamener og prøver ved professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, § 9, stk. 3.Individuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)Varighed60 minutterHjælpemidler der må medbringesDer må ikke anvendes hjælpemidler.Bedømmelsesform7-trins skalaBedømmer(e)Intern censur - Foreløbig litteratur
Dette er en foreløbig litteraturliste. Der udleveres en endelig litteraturliste i forbindelse med studiestart.Clinical Anatomy and Physiology of the Visual System, third edition.
Lee Ann Remington
ISBN-13: 978-1-4377-1926-0
På faget Okulær anatomi og fysiologi (DA) modtager du 108 timers undervisning, hvilket svarer til 144 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 39% af din samlede arbejdsbelastning på faget.
Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: klasseundervisning, interne forelæsninger, gruppearbejde.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: studiegruppearbejde, læsning af egne noter, læsning af pensum.
Læs om KEAs studieaktivitetsmodel
*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.