Kontaktlinser 1 (DA)
2025/2026- Formål og læringsmål
Målet for dette kerneområde er, at du tilegner dig kompetencer inden for bløde kontaktlinser.
Viden
Du tilegner dig kompetence i kontaktlinsetilpasning, after-care og problemløsning.
Du tilegner dig kompetencer til korrekt og etisk patientvejledning og -instruktionDen studerende har teoretisk og praksisnær viden om:
Færdigheder
- Indikationer og kontraindikationer for brug af kontaktlinser
- Almindeligt forekomne kontaktlinsers egenskaber herunder materialer, design, optisk virkning, plejemidler og fysiologisk påvirkning
- Forundersøgelser, tilpasning og efterkontrol af almindeligt forekomne kontaktlinser almindeligt forekommende kontaktlinsers bivirkninger
- Kontaktlinseklinikkens instrumenter og tilbehør samt deres anvendelse
- Patientlovgivning, journalføring og henvisning samt etiske aspekter.
Den studerende har praksisnær viden om:
- Hygiejne og instruktion i brug af kontaktlinser.
Den studerende har forståelse for og kan reflektere over:
- Betydningen af klinikhygiejne og -adfærd.Den studerende kan:
Kompetencer
- Foretage forundersøgelser og prøvetilpasning af almindeligt forekomne kontaktlinser.
- Vurdere undersøgelsesresultater.
- Instruere og vejlede om anvendelse og vedligeholdelse af kontaktlinser herunder plejemidler.
- Vejlede om hygiejne i forbindelse med kontaktlinser.
- Foretage journalføring.
- Formidle praksisnære og teoretiske problemstillinger til medstuderende og undervisere.Den studerende kan:
- Håndtere undersøgelses-, afklarings- og behandlingssituationen i undervisningssammenhæng.
- Tage ansvar for egen klinikhygiejne og -adfærd
- Indgå i samarbejde med medstuderende og tage ansvar for at opnå rutine i de relevante undersøgelser
- Identificere egne læringsbehov og udvikle egen viden, færdigheder og kompetencer i relation til tilpasnings og efterkontrol af kontaktlinser. - Undervisningsform
I kontaktlinser 1 forventes en aktiv indstilling til læring, og høj studieintensitet fra den studerende. Læringsaktiviteter tilrettelægges med henblik på at den studerende erhverver den nødvendige viden gennem læring fra underviser, samt samarbejde med medstuderende, refleksion, og træning i praksisnære øvelser. Faget integrerer teoretisk og klinisk arbejde i den daglige undervisning, herunder virksomhedskontakt og -besøg.
Undervisningen tager udgangspunkt i evidensbaseret praksis, baseret på nyeste forskning, samt patientgruppens præferencer. Da meget af undervisningen foregår i studiegrupper, projektgrupper eller arbejdsgrupper, er den individuelle studerende ikke blot ansvarlig for egen læring, men også sine medstuderendes læring. Ved uforberedt fremmøde, vil den studerende i værste fald kunne påvirke at de planlagte aktiviteter ikke kan gennemføres. - Prøve
Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål
Forudsætninger for indstilling til eksamenMødepligt på uddannelsen.
Målene for den teoretiske og kliniske undervisning kan kun nås ved, at den studerende er til stede og deltager i aktiviteter med andre studerende og undervisere, samt løser og afleverer de stillede opgaver. Der gælder derfor et forudsætningskrav om, at den studerende på alle semestre i alle uddannelseselementer skal deltage i minimum 80 procent af undervisningen for at kunne blive indstillet til ordinær prøve.
Studerende, som har deltaget i undervisningen mindre end 80 %, skal udarbejde en afhjælpningsmulighed i et eller flere fag, for at kunne gå til den ordinære eksamen.
Opgaven er todelt, og består af en skriftlig og en mundtlig del. I den skriftlige del, skal den studerende vise indsigt i emner, der er gennemgået i de lektioner hvor den studerende har været fraværende. I den mundtlige del, skal den studerende demonstrere generel faglig viden og kompetencer. Opgaven kan enten afleveres ved hjælp af en video eller ved fysisk fremmøde.
Konkret deadline for udarbejdelse og godkendelse af afhjælpningsmuligheden, findes på læringsplatformen for uddannelsen. Hvis opgaven ikke godkendes, mister den studerende et eksamensforsøg. Opgaven skal fortsat være udført og godkendt, for at den studerende får adgang til andet eksamensforsøg. Hvis opgaven ikke afleveres og godkendes, mister den studerende endnu et eksamensforsøg osv..Faget prøvesFaget/modulet prøves selvstændigtDer skal afleveres flere teoriske og kliniske opgaver inden udprøvning af faget.PrøveformMundtlig prøveOpgavetypeMini OSCE-eksamen.FormkravUdførelse af kliniske undersøgelser ved udprøvning på tre forskellige stationer, som den studerende trækker. Herefter skal den studerende foretage de tilhørende kliniske målinger.
30 min til udprøvning.
Votering foregår efter samlet klinisk eksamination, da den studerende skal bestå alle tre stationer.
Elementerne er gennemgået løbende i forbindelse med undervisningen.Individuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)Varighed30 minutter (10 minutter pr. station)Hjælpemidler der må medbringesDer må ikke anvendes hjælpemidler.Hjælpemidler som stilles til rådighedIngen.Bedømmelsesform7-trins skalaBedømmer(e)Intern censur - Foreløbig litteratur
Dette er en foreløbig litteraturliste. Der udleveres en endelig litteraturliste i forbindelse med studiestart.Contact lens practice, third edition.
Nathan Efron.
ISBN-13: 978-0702066603
På faget Kontaktlinser 1 (DA) modtager du 75 timers undervisning, hvilket svarer til 100 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 27% af din samlede arbejdsbelastning på faget.
Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: gruppearbejde, klasseundervisning, øvelser, virksomhedsbesøg, workshop.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: læsning af egne noter, læsning af pensum, øvelser, video, forberedelse til prøve, portefolio-arbejde.
Læs om KEAs studieaktivitetsmodel
*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.