Kontaktlinser 2 (DA)
2025/2026- Formål og læringsmål
Målet for dette kerneområde er, at du tilegner dig kompetencer inden for formfaste kontaktlinser.
Viden
Du tilegner dig kompetence i kontaktlinsetilpasning, after-care og problemløsning.
Du tilegner dig kompetencer til korrekt og etisk patientvejledning og -instruktionDen studerende har teoretisk og praksisnær viden om:
Færdigheder
- Indikationer og kontraindikationer for brug af udvalgte specielle kontaktlinser herunder formfaste kontaktlinser.
- Kvalitetssikring af kontaktlinser.
- Forundersøgelser, tilpasning og efterkontrol af udvalgte specielle kontaktlinser, herunder formfaste kontaktlinser.
- Journalføring relateret til specielle kontaktlinser.
Den studerende har viden om:
- Udvalgte specielle kontaktlinsers, herunder formfaste kontaktlinsers, egenskaber herunder materialer, design, optisk virkning, plejemidler og fysiologiske påvirkning.
Den studerende har praksisnær viden om:
- Instruktion i brug af udvalgte specielle kontaktlinser, herunder hygiejne.
- Bivirkninger ved brug af udvalgte speciallinser.
Den studerende har forståelse for og kan reflektere over:
- Teorier og metoder.Den studerende kan:
Kompetencer
- Foretage forundersøgelser af udvalgte speciallinser herunder formfaste kontaktlinser.
- Vurdere undersøgelsesresultater og informere om resultater, tilstande, behandlingsmuligheder og prognoser.
- Instruere og vejlede om anvendelse og vedligeholdelse af udvalgte speciallinser herunder formfaste kontaktlinser og plejemidler.
- Vejlede om hygiejne i forbindelse med udvalgte speciallinser herunder formfaste kontaktlinser.
- Foretage journalføring.
- Formidle faglige problemstillinger til fagfæller og andre sundhedspersoner.
- Reflektere over videnskabelig metode.Den studerende kan:
- Håndtere undersøgelses-, afklarings- og behandlingssituationen i undervisningssammenhæng.
- Tage ansvar for klinikhygiejne og –adfærd.
- Indgå i samarbejde med medstuderende og tage ansvar for at opnå rutine i de relevante undersøgelser.
- Identificere egne læringsbehov og udvikle egen viden, færdigheder og kompetencer i relation til tilpasning og efterkontrol af kontaktlinser. - Undervisningsform
Der forventes en aktiv indstilling til læring og høj studieintensitet på fuld tid. Dette betyder, at man som studerende skal være engageret, eksperimenterende, øve færdigheder og samarbejde i praksis samt supplere sin læring via skriftlige og elektroniske kilder.
Gennem uddannelsen skabes læringsmæssige betingelser for, at man som studerende kan udvikle professionelle kompetencer til at fungere selvstændigt som optometrist, samt til at fortsætte i kompetencegivende videreuddannelse (kandidatniveau). Læringsaktiviteter tilrettelægges med henblik på, at man som studerende erhverver og udvikler selvstændighed, samarbejdsevne, evne til refleksion samt evne til at skabe faglig innovation. Der arbejdes således med varierede og differentierede undervisnings- og arbejdsformer, hvor man som studerende træner og øver i simulerede- og praksissituationer.
Uddannelsen integrerer teoretisk og klinisk undervisning eller andre former for praksislæring med en stigende progression af krav til eksempelvis omfang, kompleksitet, ansvar og selvstændighed. Praksis forstås bredere end den kliniske undervisning, idet også virksomheds- og institutionsbesøg, kontakt til forskellige målgrupper og tilknytning til projekter betragtes som del af den praksisorienterede erfaring med fagets professionelle roller, relationsarbejde og samarbejdspartnere. Undervisningen er funderet på evidensbaseret praksis, hvor både den forskningsbaserede evidens, borgerens/patientens præferencer og optometrisk erfaring indgår.
Da meget af undervisningen foregår i studiegrupper, projektgrupper og grupper for klinisk træning, er man som studerende ikke blot ansvarlig for egen læring, men også for medstuderendes læring. Møder man uforberedt op, er man ikke et aktiv for gruppen, og i værste fald kan de planlagte aktiviteter ikke gennemføres. - Prøve
Læringsmålene for prøven er identiske med fagets/fagenes læringsmål
Forudsætninger for indstilling til eksamenMødepligt på uddannelsen.
Målene for den teoretiske og kliniske undervisning kan kun nås ved, at den studerende er til stede og deltager i aktiviteter med andre studerende og undervisere, samt løser og afleverer de stillede opgaver. Der gælder derfor et forudsætningskrav om, at den studerende på alle semestre i alle uddannelseselementer skal deltage i minimum 80 procent af undervisningen for at kunne blive indstillet til ordinær prøve.
Studerende, som har deltaget i undervisningen mindre end 80 %, skal udarbejde en afhjælpningsmulighed i et eller flere fag, for at kunne gå til den ordinære eksamen.
Opgaven er todelt, og består af en skriftlig og en mundtlig del. I den skriftlige del, skal den studerende vise indsigt i emner, der er gennemgået i de lektioner hvor den studerende har været fraværende. I den mundtlige del, skal den studerende demonstrere generel faglig viden og kompetencer. Opgaven kan enten afleveres ved hjælp af en video eller ved fysisk fremmøde.
Konkret deadline for udarbejdelse og godkendelse af afhjælpningsmuligheden, findes på læringsplatformen for uddannelsen. Hvis opgaven ikke godkendes, mister den studerende et eksamensforsøg. Opgaven skal fortsat være udført og godkendt, for at den studerende får adgang til andet eksamensforsøg. Hvis opgaven ikke afleveres og godkendes, mister den studerende endnu et eksamensforsøg osv..Faget prøvesFaget/modulet prøves selvstændigtDer arbejdes med teori, og kliniske øvelser inden udprøvning af faget.PrøveformSkriftlig prøveOpgavetypeMultiple choice eksamen, inkl. praksisnære casesIndividuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)Varighed45 minutterHjælpemidler der må medbringesDer må ikke anvendes hjælpemidler, dog må ikke-programmérbar lommeregner medbringes.Bedømmelsesform7-trins skalaBedømmer(e)Intern censur - Foreløbig litteratur
Dette er en foreløbig litteraturliste. Der udleveres en endelig litteraturliste i forbindelse med studiestart.Contact lens practice, third edition. Nathan Efron.
ISBN-13: 978-0702066603
På faget Kontaktlinser 2 (DA) modtager du 54 timers undervisning, hvilket svarer til 72 lektioner (1 lektion = 45 min.) og 39% af din samlede arbejdsbelastning på faget.
Undervisningen vil primært bestå af følgende aktiviteter: gruppearbejde, casearbejde, klasseundervisning, workshop, virksomhedsbesøg.
Forberedelsen vil primært bestå af følgende aktiviteter: læsning af egne noter, læsning af pensum, studiegruppearbejde, øvelser.
Læs om KEAs studieaktivitetsmodel
*KEA kan fravige det angivne timetal, hvis det er begrundet i særlige forhold.